Отвъд „фалшивите новини“ [инфографика]

Инфографиката, която можете да видите тук и да свалите във формат с високо качество/резолюция, предназначен за отпечатване, е създадена през 2017 година от базираната в Брюксел неправителствена организация European Association for Viewers Interests (EAVI), чиито усилия са фокусирани в областта на повишаването на медийната грамотност и реализирането на пълния потенциал на европейското гражданство. 1 Основната й цел е да повиши вниманието и запознае аудиторията с пълния спектър от подвеждащи новинарски материали, които циркулират в пренаситеното с информация от всякакво естество и източници пространство и компрометират демократичното начало на цифровото общество.

Предназначена по-специално за класните стаи, тази инфографика е подходяща за ученици в средните училища и дава достатъчно материал за най-малко един учебен час, посветен на медийната грамотност, в който да бъдат разгледани и обсъдени реални примери на дезинформация в електронните, печатните или онлайн медиите. В допълнение EAVI лансира и собствена настолна игра – Beyond The Headlines – The Online News Verification Game, чрез която учениците да тестват и затвърдят знанията и способностите си за критично мислене.

Важно е следното уточнение, свързано с дефинициите „фалшиви новини“ и „дезинформация“, което съпътства оригиналната публикация в страницата на EAVI:

„Не ни се искаше да използваме термина „фалшиви новини“ в заглавието на инфографиката, тъй като, иронично, този термин сам по себе си представлява подвеждаща симплификация. Като оставим настрана факта, че този термин бе асимилиран от онези, които целят да атакуват и заглушат мейнстрийм медиите, схващането, че съществуват само два вида новини – истински и неистински – не оставя много място за нюансиране“.

Бележки

  1. Адаптацията на български език е разработена от екипа ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *